Neuroteológia bevezetés

 

Az „Isten nyomában“ című ismeretterjesztő filmsorozatban láthattunk néhány filmkockát egy érdekes tudományról, a neuroteológiáról.
Mi is ez valójában?

A neuroteológia vagy spirituális idegtudomány a tudományos kutatás egyik új területe, amely a spiritualitás, a hit és a vallás neurológiai, idegtudományi összefüggéseit vizsgálja.
Olyan területeken vizsgálódik, amik a spirituális tudatossággal, az egységélménnyel, a transzállapotokkal, a megváltozott tudatállapotokkal, a megvilágosodással kapcsolatosak.

A neuroteológia fogalma először Aldous Huxley „Sziget“ című utópisztikus novellájában, filozófiai értelmezésben jelent meg.
Mostanában egyre kevésbé filozófiai, mint inkább tudományos környezetben használatos.
„Természetesen“ a mai fősodratú tudomány áltudományként tekint rá.

1994-ben Laurence O. MacKinney kiadta a „Neuroteológia: Virtuális vallás a 21. században“ című könyvét. Elképzelése szerint az emberi agy homloklebenyének fejlődése hozza létre az idő múlásának illúzióját. Ez a fejlődés kb. három éves korban kezdődik, ezért nem képesek a felnőttek visszaemlékezni az ezt megelőző időkre. Ez a fejlődés eredményezi a rendszeresen visszatérő „Honnan jöttem és hová tartok?“ gondolatot.

Andrew B. Newberg olyan idegrendszeri folyamatokat vizsgált, amiket ismétlődő, ritmusos ingerlések, mint pl.: az emberi rituálék hoznak létre, és amik transzcendentális élményekhez vagy az univerzummal való egységélményhez vezetnek. „A rituálék értelmezhető szervi válaszokat váltanak ki.“ – állítja.

A következő részben a kísérleti eredményekkel foglalkozunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.